Spørg tandplejen

Her finder du svarene på de spørgsmål, vi ofte får fra patienterne, og en række nyttige links om tænder.

Hvis du har et spørgsmål om tænder eller tandpleje, som du gerne vil have svar på, er du meget velkommen til at sende en mail til tandplejen@randers.dk. Skriv "Spørg Tandplejen" i emnelinjen.

Vi indkalder dit barn til det første tandlægebesøg, når barnet er ca. 3 år.

I dag er det helt normalt at gå til tandlæge hver 15.-18. måned.

Hastigheden hvormed caries opstår, er meget længere i dag end den var for mange år siden. Denne ændring er sket ved en større tandbevidsthed og ikke mindst fluortandpastas gavnlige virkning.

Disse ting gør for det første, at børn i dag ikke så ofte får huller i tænderne – og hvis de kommer, udvikler sig meget langsomt – så det betyder, at man ikke har behov for at gå til tandlæge så ofte!

Så når du ved tandlægen får at vide, at du eller dit barn først behøver at komme om 1½ år, skal du glæde dig! Det betyder nemlig, at du eller dit barn har fine og sunde tænder!

Du er altid velkommen til at ringe for at høre om dit barn snart skal til tandlæge eller hvor længe siden, det er siden sidst. Når du ringer, er du selvfølgelig også velkommen til at få en tid, hvis der er grund til at du eller dit barn skal ses af en tandlæge.

Hvis du er i tvivl skal du endelig ringe! Hellere det, end at du tænker, at det nok bare er i næste uge.

Hvis du ikke kommer fordi du ikke lige kunne huske tiden, betyder det, at behandlingen tager længere tid, for det er ikke sikkert du kan få en ny tid lige med det samme, når du kommer i tanke om det.

Hvis du har fået en tid til nødbehandling, vil det ofte være samme dag, som du har ringet.

Den dag har vi sandsynligvis ikke flere tider, men selvfølgelig skal du have en tid, hvis du har ondt eller af andre grunde har brug for hurtigt at komme til tandlæge. Men det betyder, at vi bare ’putter dig ind imellem’ de andre patienter – det vil du også få at vide, når du ringer for at få en tid til nødbehandling. Men det betyder, at vi måske ikke lige har tid til at behandle dig lige når du ankommer, men vi vil selvfølgelig få dig ind på klinikken så hurtigt som overhovedet muligt.

Sammen finder vi tider, hvor du er hjemme fra efterskolen – det kan f.eks. være den seneste tid fredag eftermiddag eller den første mandag morgen eller måske har du lange week-ends en gang imellem. Der er flere efterskoler, hvor man én gang om måneden har fri fredag eller mandag.

Ved langt de fleste behandlinger, du får lavet hos os, må du gerne spise eller drikke bagefter.

I dag får langt de fleste plastik i et hul – og inden du går fra klinikken er denne plastik blevet hård og kan bruges til at tygge med.

I tilfælde hvor du har fået fluor på en tand, skal du helst vente en halv times tid, inden du kan spise eller drikke. Når du venter den tid, får fluor’en bedre mulighed for at trænge ordentligt ind i tanden, som derved bliver bedre beskyttet mod at få et hul. Vi vil altid sige til dig, om du skal vente med at spise eller drikke, inden du går fra klinikken.

Mærket er fuldstændigt ligegyldigt – det som er vigtigt er, om tandpastaen indeholder 1450 ppm fluor. (ppm = parts per million = en måleenhed for fluor). Tandpastaens fluorindhold skal fremgå af deklarationen.

Vi vil altid fortælle dig, om dine tænder er børstet ordentligt! Hvis de er fine, kan det give dig en god bevidsthed om, at du gør det ordentligt, og hvis der mangler lidt hist og her, vil vi meget gerne hjælpe dig med at blive bedre til at få det gjort, der hvor det måske er svært.

Nej – det der er vigtigt er, om tænderne bliver børstet rene!

Om man gør det med den almindelig tandbørste eller med en el-tandbørste er underordnet. Men vi vil gerne hjælpe dig med at blive god til at få dine tænder børstet helt rene. Hvis du gerne vil bruge en el-tandbørste er du også meget velkommen til at tage den med til os når du skal på tandklinikken, så skal vi hjælpe dig med at bruge den bedste muligt.

Nej, det kan man desværre ikke – men vi vil meget gerne rådgive dig i, hvad der er vigtigt, når man skal købe en ny tandbørste. Det er ikke vigtigt, hvilket mærke det er – men det er vigtigt, at tandbørstehovedet er lille og at børsterne er bløde. Derudover er det vigtigt at skaftet er godt at holde ved, så du har styr på tandbørsten.

Ja, en del af ferierne har vi åbent for nødbehandling, hvis der sker noget med din bøjle eller dine tænder iøvrigt.

Vi vil skrive, hvordan du skal gøre og hvor du skal henvende dig på vores hjemmeside. De samme oplysninger vil du altid kunne få på vores telefonsvarer i en ferie.

Skulle der ske noget på tidspunkter, hvor vi ikke har åbent, kan du altid henvende dig til en privatpraktiserende tandlæge. Her vil du altid kunne få hjælp, så du slipper for smerter. Regningen for dette vil tandlægen sende til den kommunale tandpleje – så du får ikke udgifter på det.

Alle børn i Randers kommunale Tandpleje vil få undersøgt deres tandstilling med henblik på, om de skal have rettet tænder. Hvis barnet skal have rettet tænder, vil forældrene få besked om det og både barnet og forældrene indkaldes til en yderligere undersøgelse på Tandreguleringsklinikken.

Selv om specialtandlægen og du beslutter, at du skal have bøjle på tænderne, er det ikke sikkert at du – eller dine tænder – er klar til at gå i gang med en tandreguleringsbehandling. Måske skal du have tabt nogle tænder for at der kan blive plads til at flytte med de andre tænder – eller måske skal du have lidt flere af de nye tænder, for at bøjlen kan flytte med dem, sammen med de andre tænder.

Det kan godt føles uretfærdigt, at man får at vide, at man ikke kan få rettet tænder, når nu man synes, at ens tænder står ganske forfærdelig!

Desværre kan vi ikke tilbyde alle de, som ønsker en tandreguleringsbehandling. Sundhedsstyrelsen har fastsat kriterier for, hvilke tandstillingsfejl der må/skal rettes – og disse kriterier skal vi selvfølgelig rette os efter.

I dag får man kun rettet tænder, hvis der er funktionelle problemer – altså at man ikke kan tygge ordentligt eller at ens tandstilling f.eks. påvirker ens tale. Det betyder, at vi ikke må rettet af kosmetiske grunde – altså fordi tænder står skævt eller har en tand som stritter lidt.

Det kan sagtens være arveligt, at have ’skæve’ tænder eller et stort overbid. Prøv at se grundigt på dine forældres tænder – måske står din fars hjørnetand lige præcis på samme måde, som din?

Men det behøver ikke være noget arveligt – det kan sagtens bare være dig i familien, som desværre har fået tænder, der ikke står helt hensigtsmæssigt.

Når du dagligt kigger på dine egne tænder, kan det være rigtigt vanskeligt, at se om tænderne har flyttet sig.

Men heldigvis har du fået lavet nogle gipsmodeller af dine tænder – både da du startede din tandreguleringsbehandling og da du sluttede den. Disse modeller gemmer de på tandreguleringsafdelingen og hvis man sammenligner disse modeller med dine tænder, kan man hurtigt og let se om dine tænder har flyttet sig.

Man kan godt få hvide bøjler – men vi bruger det ikke her i vores Tandregulering.

For det første er de meget dyrere end almindelige stål-farvede bøjler – for det andet sidder de ikke så godt fast på tænderne, som de almindelige bøjler. De falder lidt oftere af – og når bøjlen falder af eller i øvrigt går i stykker, retter den ikke på tænderne. Det betyder, at tandreguleringsbehandlingen tager længere – og det er hverken du eller dine tænder sandsynligvis interesseret i.

Hvide tandbøjler bruges oftest til voksne mennesker, som skal gå meget længere med bøjlerne end børn. Voksnes tænder er nemlig meget sværere at flytte end børns.

Hvis du har brug for at ændre din tid, er det sandsynligvis fordi du er forhindret i at komme til din næste tid, så derfor er det meget vigtigt, at du ringer og får den ændret!

Når du har været til behandling på tandreguleringsklinikken, får du en ny tid med til næste behandling. Denne tid er sat efter, at når tiden er gået, skal der gøres noget nyt ved bøjlen for at den virker godt – derfor er det vigtigt, at du i videst muligt omfang kommer til de aftalte tider – eller er indstillet på, at du måske ikke kan få din aller mest ønskede tid, hvis du er nødt til at ringe afbud.

Vi vil bestræbe os på at finde en tid som kan passe med skolen. Vi har åbent til kl. 15.00 fire af ugens dage og en dag til kl. 16.00 –  og nogle dage åbner vi kl. 7.00, så i langt de fleste tilfælde vil det være muligt, at finde en tid som passer med skolen.

Ja, og det er faktisk rigtig vigtigt, at du ringer og får den tid!

Hvis du går med en bøjle som er i stykker, kan du risikere, at bøjlen ikke gør det, den skal – eller endnu værre – gør noget ved dine tænder, som er forkert i forhold til det, vi gerne vil opnå. Så derfor skal du altid ringe så hurtigt som muligt, hvis noget går i stykker på din bøjle!

Helt sikkert – eller du må også gerne komme forbi og hente dem.

Hvis du ikke har flere elastikker, gør bøjlen ikke det den skal, så det er meget vigtigt, at du få nogle nye elastikker.

Det er et rigtigt svært spørgsmål – for det er meget individuelt, hvor villigt den enkeltes tænder flytter sig. Det kan f.eks. skyldes, at tætheden i kæbeknoglen er forskellig fra menneske til menneske.

Hvor lang tid en tandregulering varer afhænger også rigtig meget af, hvor stor en behandling det – altså hvor meget tænder skal flyttes og om der måske også er noget med undermundens og overmundens stilling i forhold til hinanden.

En anden ting, der også kan spille ind, er hvor villige ens tænder er til at blive stående, der hvor de er blevet flyttet hen. Nogles tænder ’affinder’ sig meget hurtigt, mens andres har brug for en længere periode, hvor man holder dem fast et nyt sted.

Men det er helt sikkert, at lige så snart det er muligt, vil du få fjernet din bøjle. Vi er nemlig heller ikke interesseret i, at bøjlen sidder længere end det er nødvendigt for et godt resultat.

Det er meget usandsynligt, at vi kan fjerne din bøjle fordi du skal konfirmeres. Det er en rigtig dårlig ting for tænderne, at fjerne bøjlen, for så at sætte den på igen efter en kort tid.

Desuden er det en meget dyr ting, at gøre – både med hensyn til tiden, det vil tage og gøre – men også af økonomiske grunde. Bøjlebehandling er temmelig dyr!

Men hvis tandstillingen er blevet rigtig, og alt er som det skal være, vil vi selvfølgelig fjerne din bøjle, inden du skal konfirmeres.

Gøre ondt er et meget vidt begreb – hvis man forestillede sig, at man kunne påføre to mennesker præcis den samme smerte – ville den ene sandsynligvis sige, at det ikke gjorde ondt, men den anden ville sige, at det faktisk gjorde lidt ondt!

Mon ikke de fleste, som har fået taget bøjle af, vil sige, at det ikke gjorde ondt, men at de kunne mærke det?

Når man tager de små brachets - sådan de hedder de små ’klodser’ som er limet på tænderne – af, bruger man en slags tang, som er lavet til formålet. Når brachets ’slipper’ tanden, giver det et lille klik, hvilket får nogle patienter til at give et lille gib – nok ikke af smerte, men nærmere på grund af lyden.

Efter brachets er fjernet sidder der en del lim tilbage på tænderne. Denne lim fjernes derefter med et specialinstrument, hvor man nærmest ’kradser’ limen af. Dette gør ikke ondt – men det tager lang tid. Så alt i alt er det værste ved at få sin bøjle af, nok tiden og ikke smerten!

Men hvis du så er lidt tålmodig, mens du får bøjlen af, kommer belønningen lige bag efter – nemlig tænder, der står rigtigt flot!